Zo’n 2,5 jaar geleden werd door Boer&Toekomst Vechtdal (B&T) en meerdere regionale bedrijven een convenant met bijbehorend vignet ondertekend. Hans Wijlen mocht die dag een toelichting geven. Onderstaand een samenvatting. Hij meende het convenant uit te leggen met behulp van twee zinnen uit het lied “de boer is troef” van Normaal

Namelijk:

“De ene keer geet’t gladjes, de andere keer geet’t stroef”

“Hie kan zich nauwlijks redden moar toch hult hi-j zich stoer”

Als het gladjes geet is er niks en de hand. Maar de andere keer geet ’t stroef om verschillende redenen: Veranderende regelgeving, problemen met de eigen gezondheid, slechte opbrengstprijzen, veranderende regelgeving, het wegvallen van een naaste, tegenvallende producties, problemen in de gezinssituatie, één van de meest milieu- en diervriendelijkste landen van de wereld zijn maar met name in de media/social media enorm negatief weg gezet worden en veranderende regelgeving. Veranderende regelgeving wordt drie keer genoemd? Tegenwoordig schijnt het nodig te zijn regels vaak te veranderen.


Bij iedereen gaat het wel eens stroef. Er zullen ook momenten genoeg zijn dat de boer er zelf, samen met zijn naasten of met gezochte hulp weer boven op komt en het weer gladjes geet. Hulp is o.a. te vinden bij B&T.


B&T is in de buurt en laagdrempelig. Vragen naar hulp is moeilijk. Maar hoe dichterbij de hulp voelt, hoe makkelijker erom gevraagd wordt. Dit is het grote voordeel dat B&T kan bieden ten opzichte van bestaande landelijke initiatieven betreft stil leed op het platteland.


Met het convenant geven we aan dat we ons als bedrijven actief inzetten om stil leed op het platte land te signaleren en dit bespreekbaar te maken.

Bespreekbaar maken omdat we als bedrijf waarnemen dat “Hie kan zich nauwlijks redden.”: Mindere verzorging van het vee, administratie niet op orde, orde en netheid in stal, erf of woonhuis neemt af, minder vrolijk, etc.. Met dit convenant geven we aan dat we bewust met deze signalen bezig gaan. Een boer kan zich stoer hoaln. Problemen bespreekbaar maken en indien nodig B&T inschakelen.

Mocht u behoefte hebben aan meer informatie, of wilt u als bedrijf dit convenant ook
ondertekenen? www.boerentoekomstvechtdal.nl

Hans Wijlens (Fakkert Diervoeders B.V.)

Categorieën: Algemeen

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.