John is dierenarts op het Sallandse platteland. Vandaag gaat hij naar een veehouderijbedrijf om te kijken hoe het gaat met een zieke koe die hij een paar dagen geleden heeft behandeld. De koe is niet de enige waar John zorgen over
heeft. Eigenlijk baart de gehele situatie op het erf hem zorgen. John komt sinds ongeveer tien jaar als dierenarts op het bedrijf van Bert, een hard werkende kerel van weinig woorden en met hart voor zijn bedrijf en vee.

De laatste tijd lijkt Bert zichzelf niet. Hij is laat met melken, uit met regelmaat zijn ergernissen en onzekerheden en komt minder alert en betrokken bij zijn bedrijf over. Onlangs heeft John Bert gevraagd hoe het met hem ging. Hierop antwoordde Bert slechts met ”Och ja, het gaat wel, het is een moeilijke tijd. Maar we zeuren niet en gaan gewoon door.” Vervolgens kapte Bert het gesprek af om over te gaan naar de orde van die dag.

Als erfbetreder, familielid, buur of vriend kun je soms signalen oppikken die je doen vermoeden dat de boer het mentaal zwaar te verduren heeft. Je vraagt je af wat je kunt doen om te helpen. Als je een erfbetreder bent dan was de relatie vooral van zakelijke aard, maar wordt nu ineens heel persoonlijk. Wordt de door jou aangeboden hulp ook gewaardeerd en geaccepteerd? Wat als de klant niet reageert als gehoopt, boos wordt en je zelfs het erf afstuurt? Dan verlies je zakelijk gezien mogelijk je klant, maar ook de klant als persoon en de kwetsbare situatie uit het oog met de mogelijke gevolgen voor het vee. Een dilemma waar je als erfbetreder behoorlijk mee in je maag kunt zitten. Meld kwetsbare situaties! Dat geldt ook voor het familielid, de buur of de vriend!

In het Vechtdal kun je een melding doen bij Boer&Toekomst Vechtdal. Zij nemen de melding serieus en zullen op zoek gaan naar professionele hulp.

www.boerentoekomstvechtdal.nl / boerentoekomstvechtdal@gmail.com / 06-4776 8312.
Martine Nieuwlaar, agrarisch coach.

Categorieën: Algemeen

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.